27 Nisan 2015 Pazartesi

ÇİRİŞLİ BÖREK


    

Bahar geldi dostlar! Nisanın sonunda kar yağdı.Yollar kapandı.Çiçekler meyveye dönmeden dondu.Tam bu yıl yazın gelişinden ümidimizi kesmişken , pırıl pırıl günler geri döndü.
Karların erimesiyle tabiat eczanesi bizlere sağlık sunmaya başladı. Çiriş, ısırgan, efelek (labada) gibi bir sürü yabani sebze lezzetli ve şifalı yemekleriyle evlerimize misafir olmaya hazır bekliyor.
Bu hafta sonu pazarımız bu güzel otlarla doluydu. Ben de bütün kış biriktirdiğimiz toksinlerden artık kurtulma zamanı geldiğini düşünerek annemin çirişli börek tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Çiriş Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 2000 metre yükseklikte dağlarda yabani olarak yetişiyor. Nisan ayında toplanıyor. Zambakgillerden bir bitki. Kokusu ilk defa tanışanlara ağır gelebilir. Fakat inanın lezzetine doyamayacaksınız.
Faydalarına gelince; C vitamininden oldukça zengindir. Beyaz kan hücrelerini artırır.Mikrop öldürücü ve antioksidan etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Romatizmal ağrılara ve cilt hastalıklarına iyi gelir. İdrar yolları ve kadın hastalıkları için şifalıdır.
Bizim evde o kadar çok seviliyor ki, mevsimi çabuk bittiği için pazarda olduğu sürece her hafta pişiriyoruz. Bir yandan da her zaman bu güzel böreği hazırlayabilmek için hafif soteleyerek donduruyoruz.
Hep aynı börekleri yemekten bıktıysanız, çirişli gül böreğini denemenizi tavsiye ediyorum.
Bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir tarifi bana öğrettiği için anneciğime teşekkür ediyor ve sayfayı tarife bırakıyorum.
MALZEMELER
1 kilogram çiriş otu
1 adet soğan
200 gram kıyma
½   çay bardağı sıvı yağ
½   çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber
6 adet yufka
1 su bardağı süt
 1 su bardağı su
  1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Üzerine
Susam ya da keten tohumu

YAPILIŞI
1-Çirişler uç kısmındaki zarı bir bıçak yardımıyla hafifçe kesilerek kolayca ayıklanır. Birkaç kez yıkanır, süzülür. İrice doğranır.
 
2-Soğan küçük doğranır. Yayvan bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Önce soğan iki dakika ,sonra kıyma, beş dakika sonra da salçalar eklenerek sotelenir.
 
3-Kıyma ve soğanın üzerine çirişler alınır.Alt üst edilip kapak kapatılır.Ara sıra karıştırarak çirişler yarı hacmine inene kadar pişirilir.
4-Tuz, karabiber, pul biber eklenir.
5-Çirişler suyunu çekince ocak kapatılır.Fazla kavrulmaz.Böreğin içinde de pişeceği unutulmamalıdır.
6-İç harcı soğumaya bırakılır. Yufka ıslatma sosu hazırlanır.
7-Bir çukur kap içinde süt, su, sıvı yağ ve yumurtalar iyice çırpılarak karıştırılır.
8-Yufkalar 4 parçaya bölünür. Hazırlanan sos her yerini ıslatacak şekilde sürülür.
 
9-Bir parça alınır. Geniş kenarına çirişli harç konup gevşekçe sarılır.
 
10-Elde edilen ince rulo kendi etrafında da çık sıkı olmayacak şekilde döndürülür. Gül şekli verilir.
 
11-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Tepsiye fırın kâğıdı yayılır.
12-Börekler tepsiye dizilir. Üzerine kalan sos bolca sürülür. Susam ya da keten tohumu serpilir.
13-Önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.
 
Yanında ayranla sıcak olarak servis etmenizi tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder