Hani hepimiz için çok önemli olan bazı yemekler vardır. O
yemeği başkası yapınca aynı lezzeti vermez. Bu yemeklerin ortak bir adı vardır; Anne yemeği
Benim anneciğim de bana mutfakla ilgili ilk ve en değerli
bilgileri veren, eli çok lezzetli, ağzı dualı mükemmel bir insandır.
Ne zaman onun evine gitsek ailece müptelası olduğumuz
yemeklerinden birini yaparak bizleri hayran bırakır.
Ekşili (Erzincan’da eşgili deniyor) annemin en iyi yaptığı
çorbalardan biridir. Aslında her yörede ekşi lezzetler hemen hemen aynı isimle
fakat farklı tariflerle yapılır. Bu da Erzincan’ın Eşgilisi. Erzincan’da bu yemeği yapmayan ve
sevmeyen yoktur. Fakat annem bir başka yapar.Hatta yöresel bir
yemek yarışmasında bu tarifiyle birincilik kazandı.
Lütfetti bizlerle paylaştı. Bana da yazıya dökmek kaldı.
MALZEMELER
1çay bardağı sıvı yağ
4 adet ince pırasa ince doğranmış
2 büyük kuru soğan küçük doğranmış
4 adet yeşil biber ince doğranmış
500 gram kuşbaşı doğranmış yeşil domates (her zaman
bulunamayacağı için dondurulmuş olabilir.)
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
3 adet kırmızı domates
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
300 gram dana kuşbaşı (kavurmadan daha güzel oluyor)
10adet ekşi erik(yazın yeşilken donduruluyor,ya da kuru erik
olabilir. )
Tuz ve pul biber
Yeterince su
Servis için kuru tandır ekmeği
YAPILIŞI
1-Etler yumuşayıncaya kadar 2 bardak su ile pişirilir.
2- Derin bir tencereye sıvıyağ konulur.İyice ısınınca
soğanlar atılır.Hafif sotelenir.Yeşil domatesler eklenir. İki dakika daha
sotelenir.
3-Pırasalar, iki dakika sonra da biberler atılır ve
sotelemeye devam edilir.
4-Kırmızı domatesler ilave edilir. Hafif yumuşayınca
salçalar da eklenip salçanın pişmiş kokusu gelinceye kadar karıştırılır.
5- Önceden haşlanmış et ya da kavurma da konulup tüm malzeme
yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6- Etin pişirme suyu su ile 2 litreye tamamlanır.Tenceredeki
sebzelerin üzerine dökülür.Kaynaması beklenir.
7- Su kaynayınca tuz ,bulgur ve suda yumuşatılmış erik
eklenir.
8-Bulgur ve erik yumuşayıncaya kadar pişirilir.
9-Maydanoz ve
dereotu ince doğranır.Ocaktan indirilmiş yemeğe ilave edilir.
9-Kuru tandır ekmeği kırılarak küçük parçalara ayrılır.
Tabağa önce bu ekmek kırıkları, üzerine eşgili konularak servis edilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder