26 Mayıs 2015 Salı

ERZİNCAN ÇORBASI (KESME ÇORBA)



Bir Erzincanlı olarak bu çorbayı çok önceden yazmam gerekirdi. Türk mutfağı yemekleri arasında ‘’Erzincan Çorbası’’olarak adı geçen yegâne çorbadır. Ana malzemeleri yoğurt, erişte, köfte ve sarımsak olduğu için , bence Türk mutfağına çok yakışıyor.
Erzincan’da özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde mutlaka pişirilir. Eskiden bir kadının becerikli olduğu bu çorbayı yapabilmesiyle ölçülürmüş. Fakat günümüzde, ailesinin geçimini erişte yapıp satarak kazanan marifetli ev hanımları artık bu durumu değiştirdiler. Evlerde özel günler yaklaştığında kesme denilen eriştesi hazırlanıp kurutulur. Bu erişte; bildiğimiz erişteden farklı olarak yumurtası daha az kırılır ve fazla sert yoğrulmaz. Bu sayede çorba pişerken hem yumuşak, hem de Erzincan tabiriyle ’’ helmeli’’ olur.
Yöresel bir çorba olduğu için herkes annesinden öğrendiği gibi pişiriyor. Genellikle köfteli hazırlanıyor. Fakat sadece et suyu kullanarak da yapılabilir. Sonuçta küçük farklılıklar olsa da lezzet her zaman muhteşem oluyor. Ben de annemden öğrendiğim ve çok sevdiğim bu tarifi geç de olsa sizlerle paylaşmak istiyorum.
MALZEMELER
150 gram kıyma
Bir kâse kesme ev eriştesi
1 adet soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
2 litre su + 1bardak kemik suyu (istenirse)
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarımsak
½ demet maydanoz
2 avuç un
Karabiber, tuz
1çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI
1-Kıyma karabiber, tuz ve bir tutam un iyice yoğrulur.
2-Bir tepsiye un serpilir. Kıymadan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Unlanmış tepside sallanarak köftelerin her tarafı unla kaplanır.

3- Soğan küçük yemeklik doğranır. Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar sotelenir.

4-Su ve kemik suyu eklenir. Kaynayınca tuz atılır. Önce köfteler, beş dakika sonra da erişteler atılır.15-20 dakika ağzı açık olarak pişirilir. Bu aşamada kapak kapatılırsa, un ve erişte taşmaya sebep olur.

5-Çorba kaynarken diğer tarafta sarımsaklar ezilir. Yoğurda karıştırılır. Yoğurt çırpılarak pürüzsüz hale getirilir. Maydanozlar incecik kıyılır.
6-Kaynayan erişte ve köftenin pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer gerekiyorsa, tuz eklenir.
7-Erişte ve köfte pişmişse çorbanın suyundan alınarak yoğurda azar azar ilave edilir. Bu işlem dikkatli yapılmalıdır. Eğer sıcak çorba birden ilave edilirse yoğurt kesilebilir. Yoğurdun ısısı çorbanınkine eşitlenene kadar bu işleme devam edilir.

8-Ilıklaştırılan yoğurt karıştırmaya devam ederek çorbaya eklenir.

9-Tereyağı eritilir. Nane kokusu gelene kadar kızartılır. Kıyılmış maydanoz ve tereyağlı nane çorbanın üzerine gezdirilir. İki dakika sonra da ocak kapatılır.

NOT: Eğer Erzincanın kesme eriştesi yerine hazır erişte kullanacaksanız, yoğurduna bir çorba kaşığı un ekleyerek çırpmanızı tavsiye ederim.Bu şekilde aynı helmeli kıvamı elde edebilirsiniz.  

 AFİYET OLSUN

 



   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder