11 Haziran 2015 Perşembe

FIRINDA KIYMALI PATLICAN OTURTMA




Patlıcanla yapılan yemekler, lezzet garantilidir.  Karnıyarık, patlıcan kebabı, dolması v.s.Közlenmiş patlıcandan yapılan salatalar ve mezeler de unutulmamalıdır.
Ben bugün en basit patlıcan yemeklerinden birini paylaşmak istiyorum. Fırında kıymalı patlıcan oturtma. Aslında bu yemekte patlıcanlar önce kızartılır, sonra fırına verilir. Fakat ben daha az yağ kullanarak pişirme yöntemini tarif edeceğim. Malum artık yaz geldi. Kilomuza dikkat etmeliyiz.  
Yanında istediğiniz bir pilav ve cacıkla servis etmenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER
5 adet patlıcan
300 gram kıyma
1 adet soğan
4-5 diş sarımsak
6 adet yeşilbiber (ikisi kıymaya konulacak)
2 adet domates
½ çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Pul biber, karabiber, kimyon
Tuz
1 su bardağı su

YAPILIŞI
1-Patlıcanlar alacalı soyulur, yıkanır. Boyuna göre ikiye ya da üçe bölünür. Sonra da kalınca doğranır.
2- Sıvıyağdan 2 kaşık kıyma için ayrılır. Patlıcanlar bir tepsiye alınır. Üzerine sıvı yağ gezdirilir. Elle her tarafı yağlanacak şekilde harmanlanır.
3- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Patlıcanlar tepsiye sıkıca dizilir. Fırına verilir.

4- Soğan, sarımsak ve iki yeşilbiber küçük yemeklik doğranır. Bir tavaya ya da yayvan bir tencereye 2 kaşık sıvı yağ konup kızdırılır. Önce soğanlar bir dakika sotelenir.
5- Üzerine kıyma eklenir. Ara sıra karıştırılır. İki dakika sonra salçalar, hemen ardından doğranmış yeşilbiber ve sarımsak eklenir.

6- Fazla kızarmadan üzerine tuz ve baharatlar serpilir. Karıştırılıp ocak kapatılır.
7- Fırından yarı kızarmış olan patlıcanlar çıkarılır. Üzerine kıymalı harç eşit bir şekilde yayılır.
8- Kalan biberler boyuna ikiye bölünür. Çekirdekleri çıkarılıp yıkanır. Domatesler yıkanıp dilimlenir. Kıymalı harcın üzerine dizilir.

9- Kıymanın kavrulduğu tavaya bir su bardağı su ve bir miktar tuz konup çalkalanır. Tepsiye bu yağlanmış su gezdirilir. Tepsi halen 200 derecede çalışmakta olan fırına tekrar sürülür.
10- Domates ve biberler kızarmaya başladığında fırın kapatılır. Oturtma hemen fırından çıkarılmaz, bir süre demlendirilir.
     
AFİYET OLSUN



 
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder