Patlıcanla yapılan yemekler, lezzet garantilidir. Karnıyarık, patlıcan
kebabı, dolması v.s.Közlenmiş patlıcandan yapılan salatalar ve mezeler de
unutulmamalıdır.
Ben bugün en basit patlıcan yemeklerinden birini paylaşmak
istiyorum. Fırında kıymalı patlıcan oturtma. Aslında bu yemekte patlıcanlar
önce kızartılır, sonra fırına verilir. Fakat ben daha az yağ kullanarak pişirme
yöntemini tarif edeceğim. Malum artık yaz geldi. Kilomuza dikkat etmeliyiz.
Yanında istediğiniz bir pilav ve cacıkla servis etmenizi
tavsiye ederim.
MALZEMELER
5 adet patlıcan
300 gram kıyma
1 adet soğan
4-5 diş sarımsak
6 adet yeşilbiber (ikisi kıymaya konulacak)
2 adet domates
½ çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Pul biber, karabiber, kimyon
Tuz
1 su bardağı su
YAPILIŞI
1-Patlıcanlar alacalı soyulur, yıkanır. Boyuna göre ikiye ya
da üçe bölünür. Sonra da kalınca doğranır.
2- Sıvıyağdan 2 kaşık kıyma için ayrılır. Patlıcanlar bir
tepsiye alınır. Üzerine sıvı yağ gezdirilir. Elle her tarafı yağlanacak şekilde
harmanlanır.
3- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Patlıcanlar tepsiye sıkıca
dizilir. Fırına verilir.
4- Soğan, sarımsak ve iki yeşilbiber küçük yemeklik
doğranır. Bir tavaya ya da yayvan bir tencereye 2 kaşık sıvı yağ konup
kızdırılır. Önce soğanlar bir dakika sotelenir.
5- Üzerine kıyma eklenir. Ara sıra karıştırılır. İki dakika
sonra salçalar, hemen ardından doğranmış yeşilbiber ve sarımsak eklenir.
6- Fazla kızarmadan üzerine tuz ve baharatlar serpilir.
Karıştırılıp ocak kapatılır.
7- Fırından yarı kızarmış olan patlıcanlar çıkarılır.
Üzerine kıymalı harç eşit bir şekilde yayılır.
8- Kalan biberler boyuna ikiye bölünür. Çekirdekleri
çıkarılıp yıkanır. Domatesler yıkanıp dilimlenir. Kıymalı harcın üzerine
dizilir.
9- Kıymanın kavrulduğu tavaya bir su bardağı su ve bir
miktar tuz konup çalkalanır. Tepsiye bu yağlanmış su gezdirilir. Tepsi halen 200
derecede çalışmakta olan fırına tekrar sürülür.
10- Domates ve biberler kızarmaya başladığında fırın kapatılır.
Oturtma hemen fırından çıkarılmaz, bir süre demlendirilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder