10 Haziran 2015 Çarşamba

KAŞARLI MANTAR VE BAHARATLI PATATES GARNİTÜRLÜ HİNDİ TAVA


 



Malumunuz bu hafta sonu Türkiye bir seçim yaşadı. Sonuçları hepimiz için hayırlı olur inşallah.
Benim için hafta sonu başka bir anlam daha taşıyordu. Çünkü Ayşenur’um oyunu kullanmak için Erzincan’a geldi. Onu öyle çok özlemiştim ki, her annenin özlemini hafifletme şekli olan en sevdiği yemekleri hazırlama telaşına girdim.
Fakat Ayşenur birkaç ay önce glüteni hayatından çıkardığı için elim kolum bağlandı. Yapmak istediğim birçok yemeğin içinde glüten vardı. Daha doğrusu Türk Mutfağı glüten ağırlıklı yemeklerin çoğunlukta olduğu bir mutfak. Ben de bir Türk Mutfağı sevdalısı olarak sağlıklı beslenme konusunu tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini fark ettim.
Sonuç olarak hem glüten içermeyen, hem de besin değeri yüksek yemekler hazırladım. Bugün üç ayrı malzemeden oluşan kaşarlı ve tereyağlı mantar, fırında baharatlı taze patates ve marine edilmiş hindi tavanın tarifini paylaşmak istiyorum. Oldukça şık ve doyurucu bir tabak oldu. Tabii tek yemek bu değildi. Önden sebze püreli mercimek çorbası, mevsim salata ve yanında da ayran ile servis ettim.
Bence bu menüyü en kısa zamanda deneyin. Bizim evde çok beğenildi.Glütensiz beslenmenin nedenleri ve gerekliliği üzerine yapılacak uzun paylaşımı Ayşenur’a bırakıyor ve tarifime geçmek istiyorum. 
          
MALZEMELER
Mantar İçin
1 kutu mantar
1 çorba kaşığı tereyağı
100 gram kaşar peyniri
Tuz
Baharatlı Patates İçin
4 adet orta boy taze patates
½ çay bardağı sıvı yağ
1çay kaşığı pul biber
1çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı kekik
1çay kaşığı kimyon
Tuz
Hindi Tava İçin
500 gram kemiksiz hindi eti
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1çay kaşığı kekik
1çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı pul biber
½ limon suyu
Tuz
YAPILIŞI
1-Hindi eti jülyen(ince ve bir parmak boyunda)doğranır. Bir kap içerisinde limon suyu, sıvı yağ ve baharatlar iyice karıştırılır. Tuz pişirme sırasında ekleneceği için marineye konulmaz. Hindi eti bu marine içine alınır. Bir kaç kez elle karıştırılıp, üzeri kapatılır. Mümkünse bir gün ya da 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir.
2-Patateslerin kabuğu soyulmadan çok iyi yıkanır. Elma dilimler gibi dikey olarak 6 ya da 8 e bölünür.
3- Bir kâsede sıvı yağ, baharatlar ve tuz iyice karıştırılır.
4- Tepsiye kâğıt yayılır. Patatesler tepsiye alınır. Üzerine karışım gezdirilir. Elle harmanlanarak her tarafın yağ
 ve baharatla kaplanması sağlanır
.
5-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Patatesler ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
6- Mantarların sapları çıkarılıp temizlenir. Kâğıt yayılmış bir tepsiye çukur kısmı üste gelecek şekilde dizilir.
7-Mantarların içi hafifçe tuzlanır. Üzerine tereyağı çay kaşığı yardımıyla paylaştırılır. En üste mantarın büyüklüğüne göre kesilmiş ince bir dilim kaşar peyniri yerleştirilir.
8- Tepsi fırında yarı pişmiş patateslerin altındaki rafa sürülür. Üzerindeki kaşar eriyinceye kadar pişirilir.
9- Mantar ve patates fırında kızarmaya devam ederken, önceden marine edilmiş hindi eti buzdolabından çıkarılır.
10-Bir tava kuru olarak kızdırılır. Hindi eti sıkışık olarak kızgın tavaya dizilir. Bir tarafı tamamen kızarınca diğer tarafı çevrilir. Çevirme işlemi tam kızarmadan yapılmamalıdır. Aksi takdirde et suyunu salıp kuru bir hal alır. Bu da lezzeti olumsuz etkiler.
11-Son olarak fırından çıkan mantarlar, patatesler ve kızarmış hindi eti bir servis tabağında birleştirilir.
Sıcak olarak yanında ayranla servis etmenizi tavsiye ederim. Aynı tarifi tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN









 
    

2 yorum:

  1. çok duygusal bir giriş yapıp edebiyatçı kişiliğinizi ön plana çıkarmışsınız, tarifinize de bayıldımm :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Aylin eminim senin annen de benimle aynı duyguları paylaşıyordur. Eğer öğrenci evinizde pişirdiğiniz yemeklerde küçücük bir katkım varsa, ne mutlu bana.Finaller için yoğun çalışmalar yaptığınız şu günlerde sana,Ayşenur'a ve tüm arkadaşlarınıza başarılar dilerim.

    YanıtlaSil