28 Mayıs 2015 Perşembe

TAHİNLİ ÇÖREK




 Tahin Türk Mutfağının en lezzetli yağlarından biridir. Hem tatlılara, hem de tuzlulara çok yakışıyor. Kış aylarında çocukların en sevdiği kahvaltılık, tahin pekmez ikilisidir. Enerji verir, vücut ısısını dengede tutar ve besin değeri açısından zengin bir yiyecektir.
Humus Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz mutfağının çok sevilen mezelerinden biridir. Nohut ve tahinin mükemmel uyumu bu kez de tuzlu olarak çıkar karşımıza.
Hele bir de tahinli çörek var ki tadına doyulmaz. Hemen hemen Anadolu’nun her tarafında bilinir. Farklı şekillerde yapılsa da ortak yanları, arasına tahin serpilerek katmerlendirilen  mayalı bir hamur kullanılmasıdır. Şeker ve ceviz kullanılırsa tatlı olur. Sadece tahinle yapılırsa hafif tuzlu bir çörek elde edilir.
Bizim evde cevizli ve şekerli olanı tercih ediliyor. Bu gün Elif’in sabah kahvaltısı için hazırladım. Dumanı üstündeyken de sizlerle paylaşmak istedim.

MALZEMELER
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ paket yaş maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
ARASINA
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
Üzerine
Yumurta sarısı ve susam

YAPILIŞI
1-Bir tencerede ılık su, toz şeker ve ufalanmış maya karıştırılarak 10 dakika kabarmaya bırakılır.
2-Tuz, süt, sıvı yağ eklenip karıştırılır. Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Ilık bir ortamda 30 dakika mayalandırılır.
3- Mayalanma sonunda hamur iki ya da üçe bölünür.  Bir parça alınır. Olabildiğince ince açılır.
4-Bir kâsede tahin ve sıvı yağ iyice karıştırılır. Kaşıkla açılan hamurun üzerine her tarafına gelecek şekilde gezdirilir. Bir avuç toz şeker serpilir.

5-Yufka kenarından sıkıca sarılır. Uzun bir rulo elde edilir. Kendi etrafında çevrilip daire şekli verilir. Üzeri örtülerek tekrar mayalanmaya bırakılır.

6-Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanır.
7-İlk hazırlanan hamur alınıp tekrar açılır. Açılan hamura yine tahin ve yağ karışımı ve toz şeker gezdirilir. Bu kez dövülmüş ceviz de serpilir.

8- Yine uzun bir rulo şeklinde sarılır. Rulo elle masa üzerinde yuvarlanarak olabildiğince uzatılır.

9-Rulo tam ortasından uzunlamasına keskin bir bıçakla ikiye bölünür. Elde edilen katmerli şeritler birbirine sarılarak bir burgu elde edilir. Tepsinin ortasına yerleştirilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
 
10-Tepside oluşan çöreğin üzerine bastırılarak hafif inceltilir. Fırın 200 dereceye ayarlanır.

11-Yumurta sarısına kalan tahinli sıvı yağ karıştırılıp çırpılır. Çöreğin üzerine sürülür. Susam serpilir. Isıtılmış fırında 30-40 dakika her iki tarafı kızarana kadar pişirilir.
Soğuyunca servis edilir. Bol yağlı olduğu için birkaç gün tazeliğini koruyacaktır.

AFİYET OLSUN





 

  
 

27 Mayıs 2015 Çarşamba

ÇİKOLATALI PUDİNG



Tatlı tarifleri konusunda elim biraz sıkı galiba. Blogda sizlerle en az tatlı tarifi paylaştığımı farkettim. Bu gün telefonda Ayşenur’la konuşurken sınav döneminde canının hep tatlı istediğini söyleyince, basit bir tarif yazmaya karar verdik. Hem zaman almasın, hem de evinden uzakta olan öğrenciler de kolayca yapabilsin diye çikolatalı pudingi seçtik.
Hazır paketli ürünler yerine evdeki malzemelerle yapılan sütlü tatlılar sağlıklı ve besleyici olacaktır.
Sevgili anneler; sınavlardan yorulan çocuklarınız için hepinizin bir çikolatalı puding tarifi vardır mutlaka.Fakat bu kez benim tarifimi denemenizi tavsiye ediyorum. Malzemelere biraz da sevgi ve dua eklerseniz, pudinginiz muhteşem olacaktır.
Kızlarıma, yakında LYS sınavına girecek Sena’cığıma ve tüm öğrencilere çikolatalı puding tadında başarılar diliyorum.

MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı su
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı mısır nişastası
 2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kakao
½ su bardağı damla çikolata
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

YAPILIŞI
1-Bir tencerede önce un, nişasta, kakao ve toz şeker iyice karıştırılır.
 
2-Üzerine yumurta kırılıp tamamen karışana kadar kuru malzemeye yedirilir.
 
3-Soğuk süt ve su yavaş yavaş dökülerek bu karışımla birleştirilir. Su eklenmese de olur. Fakat su,  pudingin daha parlak olmasını sağladığı için ben mutlaka ekliyorum.
 
4-Ocak açılır. Tencere üzerine oturtulur. Sürekli karıştırarak kaynama noktasına gelmesi sağlanır. Kaynama noktasına geldiği, hafifçe buhar çıkışı başladığında anlaşılır.
 
5-Kaynamadan hemen önce damla çikolatalar eklenir. Dibinin tutmamasına dikkat edilerek kaynayıncaya kadar karıştırılır.
 
6-Kaynayınca ocak kısılır.2 dakika daha karıştırılıp ocak kapatılır. Son olarak vanilya karıştırarak eklenir.
7-Sıcakken kâselere paylaştırılır. Soğuyunca pıhtılaşma başlayacağından pudingin pürüzsüz görünümü bozulur. Bu nedenle hızlı davranmalıdır.(Ortalama 8 kâse çıkıyor)
Kaselerde soğuyan pudinglerin üzerini istediğiniz şekilde  süsleyebilirsiniz.Elif hindistan cevizli sevdiği için ben bu şekilde hazırladım.

AFİYET OLSUN





26 Mayıs 2015 Salı

ERZİNCAN ÇORBASI (KESME ÇORBA)



Bir Erzincanlı olarak bu çorbayı çok önceden yazmam gerekirdi. Türk mutfağı yemekleri arasında ‘’Erzincan Çorbası’’olarak adı geçen yegâne çorbadır. Ana malzemeleri yoğurt, erişte, köfte ve sarımsak olduğu için , bence Türk mutfağına çok yakışıyor.
Erzincan’da özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde mutlaka pişirilir. Eskiden bir kadının becerikli olduğu bu çorbayı yapabilmesiyle ölçülürmüş. Fakat günümüzde, ailesinin geçimini erişte yapıp satarak kazanan marifetli ev hanımları artık bu durumu değiştirdiler. Evlerde özel günler yaklaştığında kesme denilen eriştesi hazırlanıp kurutulur. Bu erişte; bildiğimiz erişteden farklı olarak yumurtası daha az kırılır ve fazla sert yoğrulmaz. Bu sayede çorba pişerken hem yumuşak, hem de Erzincan tabiriyle ’’ helmeli’’ olur.
Yöresel bir çorba olduğu için herkes annesinden öğrendiği gibi pişiriyor. Genellikle köfteli hazırlanıyor. Fakat sadece et suyu kullanarak da yapılabilir. Sonuçta küçük farklılıklar olsa da lezzet her zaman muhteşem oluyor. Ben de annemden öğrendiğim ve çok sevdiğim bu tarifi geç de olsa sizlerle paylaşmak istiyorum.
MALZEMELER
150 gram kıyma
Bir kâse kesme ev eriştesi
1 adet soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
2 litre su + 1bardak kemik suyu (istenirse)
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarımsak
½ demet maydanoz
2 avuç un
Karabiber, tuz
1çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI
1-Kıyma karabiber, tuz ve bir tutam un iyice yoğrulur.
2-Bir tepsiye un serpilir. Kıymadan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Unlanmış tepside sallanarak köftelerin her tarafı unla kaplanır.

3- Soğan küçük yemeklik doğranır. Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar sotelenir.

4-Su ve kemik suyu eklenir. Kaynayınca tuz atılır. Önce köfteler, beş dakika sonra da erişteler atılır.15-20 dakika ağzı açık olarak pişirilir. Bu aşamada kapak kapatılırsa, un ve erişte taşmaya sebep olur.

5-Çorba kaynarken diğer tarafta sarımsaklar ezilir. Yoğurda karıştırılır. Yoğurt çırpılarak pürüzsüz hale getirilir. Maydanozlar incecik kıyılır.
6-Kaynayan erişte ve köftenin pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer gerekiyorsa, tuz eklenir.
7-Erişte ve köfte pişmişse çorbanın suyundan alınarak yoğurda azar azar ilave edilir. Bu işlem dikkatli yapılmalıdır. Eğer sıcak çorba birden ilave edilirse yoğurt kesilebilir. Yoğurdun ısısı çorbanınkine eşitlenene kadar bu işleme devam edilir.

8-Ilıklaştırılan yoğurt karıştırmaya devam ederek çorbaya eklenir.

9-Tereyağı eritilir. Nane kokusu gelene kadar kızartılır. Kıyılmış maydanoz ve tereyağlı nane çorbanın üzerine gezdirilir. İki dakika sonra da ocak kapatılır.

NOT: Eğer Erzincanın kesme eriştesi yerine hazır erişte kullanacaksanız, yoğurduna bir çorba kaşığı un ekleyerek çırpmanızı tavsiye ederim.Bu şekilde aynı helmeli kıvamı elde edebilirsiniz.  

 AFİYET OLSUN

 



   

25 Mayıs 2015 Pazartesi

BAYATLAMAYAN KESİK POĞAÇA




Mayalı ürünler genellikle çabuk bayatladıkları için hızlı tüketilmelidir. Fakat malumunuz mayalı hamur çok bereketlidir. Her zaman hesapladığımızdan fazla ürün çıkar. Biz de tazeliğini korumak için ne yapacağımızı bilemeyiz.
Daha önce sizlerle ‘’Mayalı Hamurla Yumuşacık Tarifler ‘’imi paylaşmıştım. Yazının sonunda da çabuk bayatladığını belirtmiştim. Bu gün tarifi biraz geliştirerek bayatlamayan bir poğaça hazırladım. Karadeniz gezisine giderken yolda yemek için hazırlamıştım. Üç günlük gezinin sonunda hala çok tazeydi. Tabii kapalı bir kapta saklanması gerekiyor.
Aslında sırrı, yağ oranının fazla olması. Yağ hem bayatlamayı geciktiriyor, hem de lezzeti artırıyor.
Bu sefer farklı bir şekil tarif etmek istedim.Kesik poğaça gerçekten çok hoş görünüyor.Ben hazırlarken çok eğlendim.Sizin de beğeneceğinizi sanıyorum.
 Mayalanma sürecini ‘’Mayalı Hamurla Yumuşacık Tarifler ‘’yazımda ayrıntılı ve fotoğraflı olarak anlattığım için bu tarifte daha çok şekil verme bölümünü fotoğrafladım.

MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
½ paket yaş maya
2yumurta (aklar içine, sarılar üzerine)
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇİNE
Ezilmiş beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam ve çörek otu
YAPILIŞI
1-Derin bir tencerede margarin eritilir. Üzerine su ve toz şeker eklenir.
2-Parmak ucu ile kontrol edilir. Eğer ılıklaşmışsa maya ufalanarak elle karıştırılır. 10 dakika beklenir.
3-Maya kabardığında süt, yumurta akları, sıvı yağ ve tuz konup karıştırılır.
4-Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Ilık bir ortamda 30 dakika mayalandırılır.
5-Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır. Avuç içinde yuvarlanır. 
 6-Hamur çok az un serpilmiş tahta üzerinde uzun ve ince açılır. Ortalama 20 cm boyunda olmalıdır.
7-Hamurun bize yakın ucuna peynir konup kapatılır. Diğer uç 15 cm kadar açıkta kalmalıdır.
8-Açıkta kalan uçta kenardan 1 cm bırakılarak peynirli kısma doğru bıçakla boyuna ve yan yana 5 kesik açılır. Kesiklerin kopmamasına dikkat edilir.
 9-Peynirli bölüm kesik kısma doğru sarılarak bir rulo elde edilir.
10-Sardığımız yönün tersine doğru iki uç birbirine yaklaştırarak ay şekli verilir.Bu şekilde kesikler açılarak hoş bir görünüm alır.
11-Fırın 100 dereceye ayarlanır. Poğaçalar kağıt yayılmış tepsiye dizilerek 15 dakika mayalandırılır.(Tepsi mayası)
12-Tepsi fırından alınır. Fırın ısısı 200 dereceye yükseltilir.
13-Tepsi mayası yapılan poğaçalara bir çorba kaşığı sıvı yağ eklenerek çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörek otu serpilir.
14-Isıtılmış fırında 15-20 dakika kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkan sıcak tepsi bir ızgara üzerinde soğutulur.
AFİYET OLSUN
   
Mayalı Hamurlar İçin Püf Noktası: Tepsi doğrudan düz bir zemin üzerinde soğumaya bırakılırsa, altı zemini ısıtacağından, terleme yapar bu da ürünün altının hamurlaşmasına neden olur.