26 Haziran 2015 Cuma

PATATES ÇORBASI



Merhaba dostlar. Ramazan ayı tüm Türkiye’de serin geçiyor. Yağmur, dolu, fırtına Haziran’ın son günlerine hiç yakışmayan fakat orucu rahat geçirmemizi sağlayan bir hava var. Rabbimin bir lütfu herhalde. Barajlar doldu taşıyor. Geçen yıl korktuğumuz susuzluk, artık aklımıza gelmiyor. Sağlıkla geçirdiğimiz her güne şükredelim. Yağışların nimetten külfete dönüşmemesi için dua edelim.
Bugün bizim iftar menümüzde; Patates çorbası, kuru köfte, sebzeli bulgur pilavı, zeytinyağlı taze fasulye, cacık ve roka salatası vardı.
Sebzeli bulgur pilavı ve zeytinyağlı taze fasulye tarifini daha önce yazmıştım. Bugün patates çorbası ve kuru köfte tarifini paylaşacağım.
MALZEMELER
4 adet patates
2 adet havuç
1 adet soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 litre kemik suyu+1 litre su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Üzerine
İnce doğranmış maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI
1-Havuç, patates ve soğan soyulur. Yıkanır ve büyük küpler halinde doğranır.
2-Bir tencereye sıvıyağ konup ateş açılır. Yağ kızdığında önce soğan 2 dakika sotelenir. Ardından havuç, 2 dakika sonra da patatesler eklenerek soğanın rengi hafif pembeleşene kadar sotelenir. 

3-Kimyon ve karabiber serpilir. Bir iki kere karıştırılır.
4-Sebzelerin üzerine kemik suyu ve su eklenir. Kaynayınca ocak kısılır.15-20 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
5-Tuzu ayarlanır. 10 dakika daha pişirilip ocak kapatılır.
6-Blender yardımıyla pürüzsüz bir hale getirilir. Eğer kıvam koyu ise biraz kaynar su ile açılabilir. Bu durumda tekrar bir taşım kaynatılır.
7-Maydanoz incecik kıyılır. Bir tavada tereyağı eritilip pul biber hafif kızartılır. Çorba servis edilirken üzerine önce tereyağlı pul biber, sonra da maydanoz serpilir.
NOT: Bu çorba baharatsız hazırlanırsa, bebekler için de çok uygun bir ek besin oluyor.
AFİYET OLSUN





KURU KÖFTE



Ben geniş bir ailede büyüdüm. Çocukluğumun en güzel günleri kalabalık ve renkli sofralarda geçti. Babaannem gerçekten çok iyi bir aşçıydı. Benim mutfak aşkımın ilk tohumları onun dizlerinin dibinde atılmıştır. O güzel günleri hatırladığımda, burnumda tüten çok özel kokular var. Kuru köfte de onlardan biri.
Bugün hem babaanneciğimi rahmetle anmak, hem de çocukluğumun bu güzel lezzetini sizlerle paylaşmak için kuru köfteyi iftar menüsüne dâhil ettim.
Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Çocukların çok seveceğinden emin olabilirsiniz. Hele yanında bir de patates kızartması ve ayran olursa, yılın en iyi annesi ödülünü kazanırsınız.

MALZEMELER
300 gram dana kıyma
1 çay bardağı galeta unu (babaannem ufalanmış bayat ekmek içi kullanıyordu)
2 adet yumurta
1 adet büyük soğan
4 diş sarımsak
½ demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
2 çorba kaşığı un
Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI
1-Derin bir kaba soğan rendelenir.Maydanoz incecik kıyılır.Sarmısaklar ezilir. Kıyma, yumurtalar, galeta unu, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur.
2-Bir tepsiye 2 çorba kaşığı un serpilir.
3-Kıymadan yarım limon kadar parça alınıp elde yuvarlanarak uzun köfteler hazırlanır.

4-Hazırlanan köfteler tepsideki unun içerisine konulur.Tepsi hafifçe sallanarak her tarafının unlanması sağlanır.
5-Bir tavada sıvı yağ kızdırılır.Köfteler kızgın yağa atılır. Her tarafı nar gibi kızartılır.
6-Kağıt havlu yayılmış bir tabağa çıkartılır.Yüzeydeki yağı kağıt havlu çekince, köfteler kuru bir görüntü alır.
Yanında ayran ya da cacıkla servis ediniz.

 AFİYET OLSUN

25 Haziran 2015 Perşembe

YALANCI LAZ BÖREĞİ



Yalandan hayatım boyunca nefret ettim. Bence insanların en kötüsü yalancılardır. Çocuklarıma sadece yalan söylediklerinde ceza verdim. İpe götürseler bile doğru söylemeleri gerektiğini öğrettim.
Fakat ne yazık ki yalan hayatın içinde. Öyle ki yemeklerimize bile yalancı isimler verebiliyoruz. Örnek mi? Yalancı su böreği, yalancı köfte, yalancı işkembe çorbası, yalancı Laz böreği vs. liste böyle uzuyor.
Hepsi de çok lezzetli. Keşke tüm yalancılar mutfaktakiler kadar güzel ve masum olsa...
Ben bugün sizlere yalancı Laz böreğinin tarifini vereceğim.Ramazan ayında iftar sonrası çayın yanında iyi gidecektir.
Tarif çok basit. Özellikle mutfak tecrübesi az olup ta şık bir sunum yapmak isteyenlere tavsiye ederim.

MALZEMELER
10 adet hazır milföy hamuru
4 su bardağı süt
3çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1 adet muz
8 çorba kaşığı toz şeker
Üzerine pudra şekeri

YAPILIŞI
1-Bir tencereye un, nişasta, toz şeker konulur ve karıştırılır.
2-Üzerine soğuk süt azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edilir.
3-Tencere orta ateşte sürekli karıştırarak üzeri göz göz olup koyulaşıncaya kadar pişirilir.
4-Ocak kapatılır. Muz rendelenir.
5-Muz ve vanilya kremaya eklenip mikserle 10 dakika çırpılır.
6-Milföy hamurunun her bir yaprağı boyuna 4 parçaya kesilir.40 adet dikdörtgen elde edilir.

7- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Önceden ısıtılmamış fırında milföyler yağını bırakır ve kat kat ayrılamaz.
8-Hamurlar fırın kağıdı yayılmış tepsiye dizilir. Yaprak yaprak kabarıp üzeri pembe renk oluncaya kadar pişirilir.
9-Milföyler soğuyunca bıçak katlar arasından geçirilerek her bir parça ikiye ayrılır.

10-Alt parçaya bolca krema sürülerek üst parça kapatılır. Tüm milföyler bu şekilde bitirilir.

11-Son olarak üzerine pudra şekeri elenir.
NOT:Milföylerin arasına krema sürme işlemi servisten en fazla 2 saat önce yapılmalıdır. Aksi taktirde krema milföyü hamurlaştıracağı için ürünün kalitesi bozulur.


 AFİYET OLSUN


BOLONEZ SOSLU FIRIN MAKARNA


 
MALZEMELER
1 paket fırın makarna
2 litre su
2 çorba kaşığı tuz

Bolonez Sos Malzemesi
200 gram kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
3-4 adet yeşilbiber
2 adet domates
1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, birer çay kaşığı karabiber, pul biber, kekik, fesleğen (baharat miktarını isteğe göre değiştirebilirsiniz.)

Beşamel Sos Malzemesi
3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş beyaz biber (yoksa karabiber de olur)

YAPILIŞI
Bolonez sos ve Beşamel sos yapımını daha önce resimli ve açıklamalı olarak anlatmıştım.(bakınız; Patatesli lazanya) Bu nedenle burada ayrıntılı olarak fırın makarnayı tarif edeceğim.
1-Bolonez sos tarif edildiği gibi hazırlanır.
2- Makarnalar için ocağa derin bir tencere yerleştirilir. İçerisine 3 litre su, kaynayınca da 2 yemek kaşığı tuz eklenir.
3- Makarnalar kırılmadan tencereye alınır. Aynı anda küçük bir tencerede de tarife uygun olarak beşamel sos hazırlanmaya başlanır.
4-Makarnalar ara sıra karıştırılarak 10 dakika haşlanır. Bu arada beşamel sos da hazırlanmış olur.
5- Makarnalar süzülür. Beşamel sosun yarısı makarnaya eklenip iyice harmanlanır.
6-Dikdörtgen bir borcam tepsiye makarnanın yarısı düzgünce yayılır. Üzerine bolonez sosun tamamı her tarafına gelecek şekilde dağıtılır. Kalan makarna kıymaları kapatacak şekilde tekrar yayılır.

7- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Beşamel sosun kalanı ile makarnaların üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika beşamel sos hafif kurutulur ve kızartılır.
 8-Son olarak tepsi fırından alınır. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve tekrar fırına verilir. Kaşar eriyip hafif renk alınca fırın kapatılır. Fırının ısısıyla servis saatine kadar sıcak bekletilir. 
 
AFİYET OLSUN
  





HOŞ GELDİN RAMAZAN

Ramazan ayını bütün güzelliği ile idrak ediyoruz. Yılın en uzun ve kavurucu günleri bu yıl ramazan’ı içine aldı. Dolayısıyla hepimizin bünyesinde susuzluk ve halsizlik oluştu. Ben de bloğumda sizlerle iftar menüleri paylaşmayı planlamışken, uzunca bir süre tarif defterimin başına oturamadım.
Fakat bugün tam bir hafta oldu. Artık oruçlu günlerin ilk dengesizliğini üzerimizden attık bundan sonra sizlerle iftar ve sahur için sağlıklı ve özel tariflerimi düzenli olarak paylaşmaya çalışacağım.
 Doktorların iftar ve sahurda yenilmesi ve yenilmemesi gerekenlerle ilgili her gün televizyonda verdikleri uzun nutukları ben tekrarlamayacağım.  Sadece bu bilgiler doğrultusunda hafif su ihtiyacını azaltan tarifler vereceğim.
 Püf noktamız tuzu, şekeri ve yağı mümkün olduğunca azaltmak. Sıvı miktarını artırmak olmalı. Sofrada mutlaka çorba ve salata olmalı.Tatlı yerine de meyve tercih edilmeli.En az 8 bardak su iftar ve sahur arasında içilmelidir. Özellikle karpuz ve kiraz susuzluğu azaltan en iyi meyvelerdir.
Bugünden itibaren sizlere iftar ve sahur için sağlıklı tarifler sunmaya çalışacağım. Umarım Ramazan’ın bereketiyle her gün şenlenen sofralarınıza küçük bir katkım olur. Bu günkü iftar soframızın menüsüyle başlıyor ve Ramazan’ın hepimize hayırlar getirmesini diliyorum.

Nohutlu ve tavuklu yayla çorbası,
Semizotu yemeği
Bolonez soslu fırın makarna,
Cevizli mevsim salata ve karpuz.

NOHUTLU VE TAVUKLU YAYLA ÇORBASI
MALZEMELER
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
1 litre tavuğun haşlama suyu+1 litre su
Tuz
Terbiye için
1 su bardağı yoğurt +1 yum. Sarısı
Üzeri için
1 çorba kaşığı tereyağı, pul biber, nane
YAPILIŞI
1-Tencereye 1 litre su ve ayıklanmış, yıkanmış pirinç konup ocak açılır.
2- Pirinçler yumuşamaya başlayınca, haşlanmış nohut, didiklenmiş tavuk eti ve tavuk suyu eklenir. 15 dakika birlikte pişirilir.
3-Bu sırada bir kâsede 2 tatlı kaşığı tuz,1 yumurta sarısı ve yoğurt iyice çırpılır.
4-Pirinçler iyice açılıp çorbanın kıvamı koyulaşınca altı kısılır. Kepçe ile azar azar suyundan alınarak yoğurda yedirilir. Bu sırada çırpma işlemine devam edilmelidir. Yoğurdun ısısı çorbaya eşitlenince, bu kez tenceredeki çorba karıştırırken terbiye ilave edilir.
5-Tuz kontrolü yapılır. Kısık ateşte yoğurt kestirilmeden 1-2 dakika tutulur.
6-Bir tavada tereyağı eritilir. Pul biber ve nane eklenip hafifçe kızartılır. Çorbanın üzerine gezdirilir.
AFİYET OLSUN