21 Kasım 2015 Cumartesi

BUĞDAY SALATASI



Buğday temel besinlerimizin başında gelir. Un, bulgur, irmik v.s. birçok şekilde kullanılır. İyi bir karbonhidrat ve B grubu vitamin kaynağıdır. Bitkisel proteinler açısından çok zengin olmasa da kuru baklagillerle birlikte kullanıldığında besin değeri artar. Oldukça doyurucu ve glisemik indeksi düşük olduğundan sağlıklı bir yiyecektir.
Ben bugün buğdayı yemeklerden çıkarıp salata olarak sunmak istiyorum.Son zamanlarda ikramlarımda sıkça kullanıyorum. Çok beğeniliyor. Sizlere de en kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim.



MALZEMELER
2 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve olabilir)
1 adet kırmızı kapya biber
½ demet taze soğan
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1/2demet taze nane
3 adet kornişon turşu
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber, pul biber
Süslemek için nar taneleri

YAPILIŞI
1-Derin bir kap içerisinde akşamdan ıslatılarak haşlanmış buğday ve mısır taneleri karıştırılır.
2-Ayıklanıp yıkanmış taze soğan, maydanoz, taze nane ve dereotu incecik doğranır. Karıştırma kabına eklenir.
3-Kapya biber ve kornişon turşu mısır tanesi büyüklüğünde doğranır ve karışıma dâhil edilir.
4-Bir kâse içerisinde sızma zeytinyağı, nar ekşisi, istenilen miktarda tuz, karabiber ve pul biber iyice çırpılarak salata sosu hazırlanır. Tüm malzemelerin üzerine bu sos gezdirilir.  
5-İki kaşık yardımıyla fazla ezmeden karıştırılır.
6- Son olarak isterseniz üzerine nar taneleri serpiştirilir.

AFİYET OLSUN

19 Kasım 2015 Perşembe

ŞALGAMLI BULGUR PİLAVI



Bu yıl kış erken geldi. Doğu’da kar çoktan yağdı bile. Bizler de ilk nezle, grip salgınlarını geçirip iyileşmeye başladık.
Kışın sağlığımızı korumak çok daha zor. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmek bu günlerde ayrı bir önem kazanıyor. Daha önce de bahsettiğim gibi; sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biridir.
Doktorların atası Hipokrat “aldığın besin ilacın, aldığın ilaç da besinin olsun.” Diyerek konuyu çok güzel özetlemiş. Ben de bugün sizlerle hak ettiği ilgiyi ve değeri görmeyen çok şifalı, bir o kadar da lezzetli şalgamlı bulgur pilavı tarifini paylaşmak istiyorum.
Şalgam kış aylarında bulabildiğimiz, dolması, çorbası pilavı ve kavurması yapılan, özel kokusu ve lezzeti olan bir sebze.
 Şalgamın içerdiği birçok vitamin, mineral ve bileşenler sağlık açısından önemli katkılar  sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam, kalp sağlığını korumaktan, kanserle mücadeleye, cilt sağlığından, damar sağlığına kadar birçok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.
İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet lifleri sağlığımıza olan faydaların alanını daha da genişletmektedir. Diyet lifleri genel anlamda sindirim sitemi sağlığını korumaya yardımcı olurken, Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar birçok alanda sağlığımıza hizmet eder. Şalgamın sert görünümü belkide bünyeyi ve bağışıklık sistemini kale gibi geçilmez yaptığındandır kim bilir. http://www.faydalarizararlari.com/salgamin-faydalari/
 Kokusundan dolayı pişerken biraz rahatsız edebilir.Fakat bu kadar özel bir sebzeyi  eğer tiroid ile ilgili herhangi bir probleminiz yoksa mutlaka denemenizi tavsiye ederim. 

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık bulgur
3-4 adet şalgam
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2  çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı kemik suyu+2 su bardağı su
Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI
1-Şalgamlar ve soğan küçük doğranır.
2-Kemik suyu ve su birlikte kaynaması için ateşe konur.
3-Bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Önce soğanlar şeffaflaşıncaya kadar sotelenir.

4-Üzerine şalgamlar eklenerek sotelemeye devam edilir.
5-Tereyağı ve salçalar eklenir. Salçalar hafif kavrulup kokusu gelince bulgur eklenir.
6-Bulgurla birlikte soğan ve şalgam 1-2 dakika kavrulur.
7- İsteğe göre karabiber ve pul biber eklenir. Bir iki kez karıştırılır.
8-Kaynamakta olan su ve kemik suyu karışımı yavaş yavaş eklenir.
9-Tuzu ayarlanır. Kapak kapatılır. Ocak ısısı yarıya indirilir. 15 dakika kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
10-Ocak kapatılır. 30 dakika demlendirilir.
Kuru fasulye ve turşu ile birlikte çok besleyici bir kış yemeği olur.

AFİYET OLSUN. 

9 Kasım 2015 Pazartesi

PATLICANLI GÖKKUŞAĞI SALATASI



Merhaba sevgili dostlar. Uzunca bir aradan sonra tekrar bloğuma yazı yazmak beni çok heyecanlandırdı. Koca bir yaz geçti. Daha çok zaman ayırmayı düşünürken, aylarca çok istememe rağmen bir tarif bile paylaşamadım. Fakat bunca zamanı boş geçirmedim. Mutfakta zaman geçirmeyi çok seven biri olarak sürekli lezzetli yemekler hazırlayıp sevdiklerimle paylaştım. Sizlerle paylaşmak üzere bir kenara not ettim.
Aylar sonra yeni bir tarif paylaşmak için bilgisayarın başına geçtiğimde, hem hafif hem de görünümüyle iştah açıcı bir şeyler olsun istedim. Hanımların kabul günü ikramlarına da çok yakışır.
İşte karşınızda;


PATLICANLI GÖKKUŞAĞI SALATASI
MALZEMELER
4-5 adet közlenmiş patlıcan
1 paket Etimek
1 su bardağı süzme yoğurt
½ çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sirke (tercihen elma)
3- 4 diş sarımsak, tuz
Süslemek İçin
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 çay bardağı kırmızılâhana turşusu (kırmızı pancar da olabilir.)
½ demet maydanoz
YAPILIŞI
1-Közlenmiş patlıcanlar incecik doğranır. Tuz, sirke ve zeytinyağı karıştırılır. Bir kenarda beklemeye alınır.
2- Sarımsak az bir tuz ilavesiyle dövülür.Süzme yoğurda katılır.
3-Etimekler dikdörtgen borcam içine dizilir.Üzerine önce patlıcan ezmesi, sonra da sarımsaklı süzme yoğurt düzgünce yayılır.
4-Maydanozlar ve turşular incecik kıyılır.
5-Son olarak maydanoz, mısır ve kırmızı lahana turşusu ile gökkuşağı görüntüsü oluşturacak şekilde salatanın üzeri kaplanır.
6-Üzeri strech film kaplanarak buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.Dilimlenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN