23 Ocak 2016 Cumartesi

EVDE EKMEK YAPIMI




Merhaba sevgili dostlar. Uzunca bir süredir yeni bir tarif paylaşamadım. Bu süre içinde çok yoğun günler geçirdim. Annem rahatsızlandı. Okulda hem gündüz lise öğrencilerine, hem de akşam aşçılık kursiyerlerine dersim vardı. Bir de Elif’in TEOG sınavı eklenince, artık bana yirmi dört saat yetmez oldu.
Fakat bugün itibariyle yarıyıl tatiline girmiş bulunmaktayız. Birazcık da olsa rahatlayacağım inşallah. Yarın sabah Ayşenur tatilini geçirmek için eve geliyor. Elif’in karnesi süper. Annemin kontrolü de iyi geçti. Mutluluktan uçuyorum. Artık basit ama güzel bir tarif paylaşmanın tam zamanıdır.
Bir ay önce çok karlı ve soğuk bir akşam, evde ekmek olmadığını fark ettim. Akşam yemeği için ekmek almaya eşimi göndermeye kıyamadım. Uzun zamandır ekmek yapmak istiyordum. Fakat bir türlü fırsat bulamıyordum. Böylece ilk ekmek deneyimimi yaşadım.
Kendi ekşi mayamı hazırlayarak başlamak istiyordum. Biraz aceleci olduğum için kuru mayayla yaptım. Sonuç muhteşemdi. Kendi ekmeğini yapanların ortak düşüncesi; fırından alınan ekmeğin artık lezzetli gelmemesidir. Bu fikre katılıyorum. Neredeyse bir aydır evde günlük ekmeğimizi yapıyorum. Her gün yeni bir tarif deniyorum. Akşam yemeği saatinde evi mis gibi ekmek kokusu sarıyor. Üstüne üstlük sevdiklerime sağlıklı, temiz, besleyici yiyecekler hazırlamanın mutluluğunu yaşıyorum. O kadar yoğun ki bir dilim fazla bile geliyor. Her akşam aldığım iltifatlar da en büyük motivasyon kaynağım.
Bugün yaptığım tarifi unutmadan hemen sizinle paylaşmak istiyorum.

MALZEMELER
2su bardağı ılık su
1su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2tatlı kaşığı toz şeker
2tatlı kaşığı kuru maya
2tatlı kaşığı tuz
4su bardağı un
1su bardağı buğday kepeği
Üzeri için
½ çay bardağı su, 1 çorba kaşığı un
Mavi haşhaş tohumu, keten tohumu
YAPILIŞI
1-Bir kapta ılık su, toz şeker ve kuru maya karıştırılıp on dakika bekletilir.
2-Üzerine süt, sıvı yağ, tuz, un ve buğday kepeği eklenerek oldukça yumuşak bir hamur yoğrulur.
3-Üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak ılık bir yerde bir saat mayalandırılır. Hamurun hacmi iki katına çıkmalıdır. Bu adımda hamurun yukarı değil de enine büyümesi yanıltıcı olabilir. Kepek hamurun yayılarak büyümesine neden olur.
4-Hamur masa üzerine alınır. Ele ve masaya yapışmaması için hafifçe un serpilir. Tekrar iyice yoğrulur. Böylece mayalanma süreci sırasında oluşan gaz uzaklaştırılır (püf noktası).  Hamur elastikiyet kazanır.
5-Hamur ikiye bölünür. Biraz sıvı yağla eller yağlanır. Böylece şekil verilen hamur ele yapışmayacaktır.

6-Fırın kabına kâğıt yayılır. Ya da çok hafif yağlanır. Ekmek hamuruna istenilen şekil verilir. Ben bugün keten tohumluyu yuvarlak, mavi haşhaşlıyı ise çelenk şeklinde hazırladım. Sizler de hayal gücünüzü kullanarak farklı şekilde ekmekler yapabilirsiniz.

7- Keskin bir bıçak yardımıyla ekmeğin üzeri bir miktar kesilir. Bu kesik hem gaz çıkışını kolaylaştırır, hem de içinin iyi pişmesini sağlar (püf noktası).  Ilık bir ortamda yarım saat tepsi mayası yapılır.

8-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Bir kâsede yarım çay bardağı su ile bir çorba kaşığı un iyice çırpılıp bulamaç haline getirilir. Tepsi mayası gelmiş ekmeklerin üzerine sürülür. Yüzeyi ıslanan ekmeğe keten tohumu, haşhaş tohumu, ya da istenilen bir tohum serpilir. İsterseniz boş bırakabilirsiniz.
9-200 derecede ısıtılmış fırının tabanına bir kap içerisinde su koyulur. Buharlaşan su kabuğun çıtır çıtır, içinin yumuşak ve gözenekli olmasını sağlar (püf noktası). Ekmek fırına verilir.
10-Önce 200 derecede 20 dakika fırın kapağı hiç açılmadan, sonra ısı 180 dereceye düşürülerek kontrollü bir şekilde üzeri kızarana kadar pişirilir.
11-Fırından çıkınca iki kat havlu üzerinde ya da tel ızgarada soğutulur. Tamamen soğumadan dilimlenmez. Aksi takdirde, içi hamurlaşır.

  AFİYET OLSUN  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder