Bahar bütün ışıltısıyla geldi. Meyve ağaçları
çiçeğe durdu. Bahçeler mis gibi kokuyor. Özellikle kayısı ağaçları gelin gibi
görünüyor. Yakında taze kayısılar çıkacak. Artık geçen yıl kuruttuğumuz
kayısıları bitirmek vakti geldi.
Kayısı deyince akla Malatya gelir. Fakat Erzincan
da yöreye has kayısı türleriyle oldukça zengindir. Üstelik henüz çok fazla
ticari amaçlı üretim yapılmadığı için organik ve mutlaka gün kurusu.
Kasefe Erzincan’da kuru kayısı ile hazırlanan
çok lezzetli ve sağlıklı yöresel bir meyve tatlısı. Şekerpare cinsi kayısı kurusu kullanıldığı
için ayrıca şeker koymaya gerek kalmıyor. Bu nedenle eşim gibi diyabet hastaları
bile az miktarda tüketebilir. Lifli yapısı sayesinde özellikle sindirim sorunu
yaşayanlar için ilaçtır. Tüm kurutulmuş meyveler gibi vitamin ve mineral deposudur.
Kısacası denemeniz için çok sebebiniz var.
Tarif yöresel olunca kaynak yine anneciğim
oldu. Onun elinden yemek bir başka oluyor. Sevgiyle hazırladı. Sizlere de
selamlarını gönderdi.
Çok az malzeme ve emek ile muhteşem bir lezzet elde etmek
mümkün.
MALZEMELER
500 gram gün kurusu şekerpare kayısı
100 gram tuzsuz tereyağı
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
½ litre(2,5 su bardağı) su
YAPILIŞI
1-Gün kurusu şekerpare kayısılar önce yıkanır. Sonra üzerini
örtecek kadar ılık su içinde yarım saat yumuşayana kadar bekletilir.Eğer marketlerde satılan paket içerisindeki gün kurularından kullanacaksanız bu işleme gerek yoktur.çünkü onlar yumuşak oluyorlar.
2-Geniş tabanlı bir tencerede 2,5 su bardağı su ile pişmeye
bırakılır. Eğer çok tatlı istenirse, bir miktar toz şeker eklenebilir. Kaynama başlayınca ocak kısılır. Aksi takdirde
fokurdayarak pişirmek kayısıların dağılmasına neden olur.15 dakika pişirilir.
3-Bir çatal ile kayısılar kontrol edilir. İyice yumuşamışsa
ocak kapatılır. Bir servis tabağına alınır.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder