Bu yıl kış erken geldi. Doğu’da kar çoktan yağdı bile.
Bizler de ilk nezle, grip salgınlarını geçirip iyileşmeye başladık.
Kışın sağlığımızı korumak çok daha zor. Bu nedenle
beslenmemize dikkat etmek bu günlerde ayrı bir önem kazanıyor. Daha önce de bahsettiğim
gibi; sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlıklı beslenmenin en önemli
kurallarından biridir.
Doktorların atası Hipokrat “aldığın besin ilacın, aldığın
ilaç da besinin olsun.” Diyerek konuyu çok güzel özetlemiş. Ben de bugün
sizlerle hak ettiği ilgiyi ve değeri görmeyen çok şifalı, bir o kadar da
lezzetli şalgamlı bulgur pilavı tarifini paylaşmak istiyorum.
Şalgam kış aylarında bulabildiğimiz, dolması, çorbası pilavı
ve kavurması yapılan, özel kokusu ve lezzeti olan bir sebze.
Şalgamın içerdiği birçok vitamin, mineral ve bileşenler
sağlık açısından önemli katkılar sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam,
kalp sağlığını korumaktan, kanserle mücadeleye, cilt sağlığından, damar
sağlığına kadar birçok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.
İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet
lifleri sağlığımıza olan faydaların alanını daha da genişletmektedir. Diyet
lifleri genel anlamda sindirim sitemi sağlığını korumaya yardımcı olurken,
Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar birçok alanda
sağlığımıza hizmet eder. Şalgamın sert görünümü belkide bünyeyi ve bağışıklık
sistemini kale gibi geçilmez yaptığındandır kim bilir. http://www.faydalarizararlari.com/salgamin-faydalari/
Kokusundan dolayı
pişerken biraz rahatsız edebilir.Fakat bu kadar özel bir sebzeyi eğer tiroid ile ilgili herhangi bir
probleminiz yoksa mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık bulgur
3-4 adet şalgam
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates
salçası
1 tatlı kaşığı biber
salçası
2 su bardağı kemik suyu+2 su bardağı su
Tuz, karabiber, pul biber
YAPILIŞI
1-Şalgamlar ve soğan küçük doğranır.
2-Kemik suyu ve su birlikte kaynaması için ateşe konur.
3-Bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Önce soğanlar
şeffaflaşıncaya kadar sotelenir.
4-Üzerine şalgamlar eklenerek sotelemeye devam edilir.
5-Tereyağı ve salçalar eklenir. Salçalar hafif kavrulup
kokusu gelince bulgur eklenir.
6-Bulgurla birlikte soğan ve şalgam 1-2 dakika kavrulur.
7- İsteğe göre karabiber ve pul biber eklenir. Bir iki kez
karıştırılır.
8-Kaynamakta olan su ve kemik suyu karışımı yavaş yavaş
eklenir.
9-Tuzu ayarlanır. Kapak kapatılır. Ocak ısısı yarıya
indirilir. 15 dakika kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
10-Ocak kapatılır. 30 dakika demlendirilir.
Kuru fasulye ve turşu ile birlikte çok besleyici bir kış
yemeği olur.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder