19 Kasım 2015 Perşembe

ŞALGAMLI BULGUR PİLAVI



Bu yıl kış erken geldi. Doğu’da kar çoktan yağdı bile. Bizler de ilk nezle, grip salgınlarını geçirip iyileşmeye başladık.
Kışın sağlığımızı korumak çok daha zor. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmek bu günlerde ayrı bir önem kazanıyor. Daha önce de bahsettiğim gibi; sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biridir.
Doktorların atası Hipokrat “aldığın besin ilacın, aldığın ilaç da besinin olsun.” Diyerek konuyu çok güzel özetlemiş. Ben de bugün sizlerle hak ettiği ilgiyi ve değeri görmeyen çok şifalı, bir o kadar da lezzetli şalgamlı bulgur pilavı tarifini paylaşmak istiyorum.
Şalgam kış aylarında bulabildiğimiz, dolması, çorbası pilavı ve kavurması yapılan, özel kokusu ve lezzeti olan bir sebze.
 Şalgamın içerdiği birçok vitamin, mineral ve bileşenler sağlık açısından önemli katkılar  sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam, kalp sağlığını korumaktan, kanserle mücadeleye, cilt sağlığından, damar sağlığına kadar birçok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.
İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet lifleri sağlığımıza olan faydaların alanını daha da genişletmektedir. Diyet lifleri genel anlamda sindirim sitemi sağlığını korumaya yardımcı olurken, Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar birçok alanda sağlığımıza hizmet eder. Şalgamın sert görünümü belkide bünyeyi ve bağışıklık sistemini kale gibi geçilmez yaptığındandır kim bilir. http://www.faydalarizararlari.com/salgamin-faydalari/
 Kokusundan dolayı pişerken biraz rahatsız edebilir.Fakat bu kadar özel bir sebzeyi  eğer tiroid ile ilgili herhangi bir probleminiz yoksa mutlaka denemenizi tavsiye ederim. 

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık bulgur
3-4 adet şalgam
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2  çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı kemik suyu+2 su bardağı su
Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI
1-Şalgamlar ve soğan küçük doğranır.
2-Kemik suyu ve su birlikte kaynaması için ateşe konur.
3-Bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Önce soğanlar şeffaflaşıncaya kadar sotelenir.

4-Üzerine şalgamlar eklenerek sotelemeye devam edilir.
5-Tereyağı ve salçalar eklenir. Salçalar hafif kavrulup kokusu gelince bulgur eklenir.
6-Bulgurla birlikte soğan ve şalgam 1-2 dakika kavrulur.
7- İsteğe göre karabiber ve pul biber eklenir. Bir iki kez karıştırılır.
8-Kaynamakta olan su ve kemik suyu karışımı yavaş yavaş eklenir.
9-Tuzu ayarlanır. Kapak kapatılır. Ocak ısısı yarıya indirilir. 15 dakika kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
10-Ocak kapatılır. 30 dakika demlendirilir.
Kuru fasulye ve turşu ile birlikte çok besleyici bir kış yemeği olur.

AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder